Japchae - skleněné nudle

Japchae - skleněné nudle

Japchae (잡채) je oblíbené korejské jídlo. Japchae je pokrm ze skleněných nudlí ze škrobu batátů smíchaných s různými zeleninami a často i se smaženým masem. Je to chutná a výživná lahůdka. Níže najdete základní, avšak velmi ověřený recept.

Suroviny:

200 g skleněných nudlí (nudle z batátového škrobu)

1 menší cibule, nakrájená na tenká kolečka

2 mrkve, na tenké nudličky

1 červená paprika, na tenké proužky

100 g špenátu

100 g hub, nakrájených na plátky - nejlépe Shiitake popř žampióny

200 g hovězího masa (volitelné), nakrájeného na tenké proužky

2-3 stroužky česneku, jemně nasekané

2-3 lžíce sezamového oleje

2-3 lžíce sójové omáčky

1-2 lžíce cukru

Sůl a pepř dle chuti

Sezamová semínka na ozdobu

Postup:

Nudle: Vařte skleněné nudle podle návodu na obalu. Po uvaření je opláchněte studenou vodou, abyste zastavili vaření, a nechte je okapat.

Zelenina: V pánvi zahřejte lžíci oleje a osmažte cibuli, mrkev a papriku do měkka. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.

Smažení masa: Do pánve přidejte další lžíci oleje a osmažte hovězí maso (pokud ho používáte) spolu s nasekaným česnekem. Opečte maso dozlatova. Můžete dochutit solí a pepřem.

Smažení hub: Přidejte plátky hub do pánve a osmažte je, dokud nezměknou a nezačnou uvolňovat vodu.

Smíchání: Do pánve přidejte zpět osmaženou zeleninu a maso. Přidejte vařené nudle. Přilijte sójovou omáčku, cukr a sezamový olej. Dobře promíchejte, dokud jsou všechny suroviny dobře propojeny a nudle jsou pokryty omáčkou.

Přidání špenátu: Ve velké pánvi rychle osmažte špenát, dokud srazí objem a zmenší se. Poté přidejte osmažený špenát k ostatním surovinám v pánvi a důkladně promíchejte.

 

Případně můžete jemně dochutit omáčkou, solí nebo cukrem podle své chuti.

Japchae můžete posypat sezamovými semínky a servírovat teplý. Můžete také ozdobit plátky zeleniny nebo dalším sezamovým olejem.

 

Dobrou chuť! Japchae je hotový, můžete si ho pochutnat.

Odeslat článek známému   Vytisknout