
Tento jemný prášek má mnoho využití, ať už ho připravujete jako tradiční čaj místo kávy, používáte ho ve vaření, nebo přidáváte do dezertů.
Mochi je tradiční japonský dezert vyrobený z lepkavé rýžové mouky (mochiko) a cukru. Je to oblíbená pochoutka na oslavy a speciální příležitosti.Níže najdete základní recept na domácí mochi:
Suroviny:
1 1/2 šálku (180 g) mochiko (lepkavá rýžová mouka)
1/2 šálku (100 g) cukru
1 šálek vody
Kukurčný škrob (na obalení, aby se nepřilepilo)
Případné přísady na náplň:
Adzuki fazole (sladká fazolová pasta)
Kousky ovoce (např. jahody, kiwi, manga)
Mletý skořicový cukr
Kokosové vločky
Mleté arašídy
matcha prášek
Postup:
Vymažte čtvercovou formu nebo pečicí plech a posypte ji kukuřičným škrobem, aby se mochi nepřilepilo.Ve velké míse smíchejte mochiko a cukr. Postupně přilijte vodu a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
Vaření: Nalijte směs do pečicí misky nebo do vhodného hrnce a zakryjte utěrkou nebo pokličkou. Vařte těsto v mikrovlnné troubě na plný výkon (800 W) po dobu přibližně 2-3 minut, dokud se těsto zpevní. Můžete ho také vařit v hrnci na sporáku na středním ohni při neustálém míchání, dokud se těsto nezačne zhušťovat a odlepovat se od hrnce.
Tvarování a náplň: Když je těsto hotové, opatrně ho vyklopte na posypaný stůl kukuřičným škrobem. Při práci s mochikem je důležité používat dostatek škrobu, aby se zabránilo přilepování.
Rozrolujte těsto na tenký plát a nakrájejte ho na menší čtverce. Na každý kousek těsta položte malou lžičku adzuki fazolové pasty nebo jiné náplně. Poté pečlivě uzavřete mochi, aby byla náplň uvnitř.
Posypání a servírování: Hotové mochi můžete posypat kokosovými vločkami, skořicovým cukrem, matchou s cukrem či mletými arašídami nebo jinými oblíbenými ingrediencemi. Podávejte na formu nebo talíř a ozdobte kousky ovoce nebo ořechy.
Hotové mochi lze skladovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Před podáváním můžete mochi zahřát v mikrovlnné troubě na pár sekund, aby bylo lehce měkké.
Tento jemný prášek má mnoho využití, ať už ho připravujete jako tradiční čaj místo kávy, používáte ho ve vaření, nebo přidáváte do dezertů.
Rýžová mouka pro zahuštění omáček, polévek či na obalování a pro výrobu kimchi.
Univerzální surovina pro vaši kuchyni je lepivá rýžová mouka značky Cock. Tato mouka, která je vyrobená z lepivé rýže, je ideální pro přípravu tradičních asijských dezertů, jako jsou mochi nebo rýžové…